Blogul Natura Club

Frăția iubirii

CALATORII ASTRALE CU CEAI DE PLOP

Albinele extrag din mugurii plopului materia primă pentru fabricarea propolisului. Acesta este utilizat ca un „chit“ pentru astuparea fisurilor din stup şi ca excelent antiseptic.

 

Virtutile Plopului

(Populus nigraL)

 

––––––––––––––––––-

Plopul este originar din Iran şi Turcia, de unde a fost aclimatizat de către arabi in tot bazinul Mării Mediterane. In tradiţia creştină se spune că din lemn de plop a fost făcută crucea Mântuitorului, pe care a purtat-o pe drumul Golgotei. Frunzele plopului tremură şi astăzi când işi amintesc de acea crucificare.

Potrivit unei legende din Grecia antică, Hercule a purtat o coroană din frunze de plop după ce l-a eliberat pe Cerber, dulăul iadului, din impărăţia lui Hades – zeul morţii. Se consideră că una din feţele frunzelor ar fi mai intunecată datorită fumului şi cenuşii care s-a depus la trecerea prin iadul lui Hades.

In tradiţiile vechi, plopul era utilizat in ritualuri magice, insoţind omul prin călătoriile astrale spre cealaltă lume. De aceea, anticii confecţionau scuturi din lemn de plop, deoarece il considerau un bun protector impotriva rănilor mortale. Magicienii utilizau mugurii de plop in ritualuri pentru dobândirea succesului in viaţă şi in lupte, pentru protecţia contra farmecelor. Mugurii s-ar găsi sub semnul lui Zeus, cel mai slăvit dintre zei, având virtutea de a conferi oamenilor vitejie, putere şi spirit de invingător.

In Irlanda, mugurii erau consideraţi ca simbol al vieţii veşnice şi se foloseau in ritualurile funerare, pentru a arăta că moartea nu era sfârşitul vieţii.

Continut bogat de substante active cu rol de medicament

Plopul negru şi plopul alb, au trăsături asemănătoare şi cunosc utilizări terapeutice identice.Mugurii de plop conţin uleiuri esenţiale ,flavonoide, flavonoli, flavonone, salicină, salicortină, derivaţi benzoici. Prezintă, deci, o compoziţie chimică foarte complexă. Salicina este o glicozidă care, probabil se decompune în acid salicilic în organism.

Acţiunea antibacteriană se datoreşte în special derivaţilor fenolici.

Acţiunea expectorantă este atribuită uleiului esenţial. Au fost demonstrate şi confirmate şi acţiunile antiseptice şi antiinflamatoare. In afecţiunile respiratorii, mugurii de plop au efecte benefice in bronşite acute şi cronice, astm bronşic, tuse de diferite etiologii, traheită, laringită, dureri de gât, gripă, guturai, hemoragii pulmonare şi tuberculoză.

Se recomandă tinctura din muguri (câte 50-100 picături pe o bucată de pâine, de 4 ori pe zi sau 4 linguriţe de tinctură combinate cu 4 linguri de miere luând câte o linguriţă din oră in oră). Tratamentul are efecte de expectorant şi fluidizant al secreţiilor bronşice, antiviral, antiseptic şi stimulent imunitar.

 

Acţiune analgezică şi antiinflamatoare .Derivaţii acidului salicilic sunt biosintetizaţi în aspirină, ceea ce explică acţiunea analgezică şi antiinflamatoare. Nu trebuie ignorată nici acţiunile: astrigentă, diaforetică, diuretică, febrifugă, stimulantă, tonică, vulnerară. In bolile renale şi genitale se acţionează efectiv in eliminarea excesului de uree şi acid uric (la bolnavii de gută sau cu insuficienţă renală), in combaterea inflamaţiilor şi infecţiilor căilor urinare, cistite, pielocistite, uretrite, nefrite şi litiază urică.

Se recomandă tinctura de muguri (60 de picături dizolvate in miere, de 4-5 ori pe zi), cu efecte de eliminare a infecţiei, reducerea senzaţiei de arsură sau usturime la urinare şi pentru favorizarea cicatrizării ţesuturilor lezate şi inflamate.

La tratament se adaugă ceaiuri diuretice (tei, soc, măghiran) sau tinctură de ienupăr diluată in apă (1 linguriţă la ½ pahar cu apă) pentru stimularea diurezei, efectul fiind constatat după maximum 48 de ore.

In reumatism, spondiloză anchilozantă şi sciatică, tinctura prezintă acţiune sedativă (in dureri) şi antiinflamatoare (in artroze), datorită prezenţei salicinei. Se utilizează câte 50 picături de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, intr-o cură de 2-3 luni. Intrucât salicina este prezentă in mugurii de plop, in scoarţă de salcie şi in creţuşcă, este indicată utilizarea acestei combinaţii de plante cu efecte sporite in tratarea reumatismului.

In afecţiunile tumorale, fibrom, adenofibrom, chisturi şi cancere se recomandă tinctura din muguri de plop (câte 50 de picături luate intern de 4 ori pe zi). Extern se pun comprese cu tinctură pe zona afectată timp de 2 ore, la intervale de 2-3 zile. După ce se ridică compresa, pielea se ţine la aer liber timp de 15-20 minute şi se unge cu o cremă de gălbenele. In combaterea cancerului, mugurii au efecte in stimularea imunităţii, in reglarea hormonală şi acţiune citostatică directă. Se ia câte o linguriţă de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, intr-o cură prelungită de minim 3 luni.

 

Recent a fost demonstrată acţiunea antitumorală în cancer cutanat şi mamar.

In afecţiunile tumorale, fibrom, adenofibrom, chisturi şi cancere se recomandă tinctura din muguri de plop (câte 50 de picături luate intern de 4 ori pe zi). Extern se pun comprese cu tinctură pe zona afectată timp de 2 ore, la intervale de 2-3 zile. După ce se ridică compresa, pielea se ţine la aer liber timp de 15-20 minute şi se unge cu o cremă de gălbenele. In combaterea cancerului, mugurii au efecte in stimularea imunităţii, in reglarea hormonală şi acţiune citostatică directă. Se ia câte o linguriţă de pulbere de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, intr-o cură prelungită de minim 3 luni.

Intern se uitilizează în gemoterapie (mugurii),extractul  fiind recomandat ca antiseptic, antiinflamator şi analgezic. De asemenea dă rezultate în bronşite şi în infecţiile tractului superior, dar şi în afecţiunile stomacale şi în dereglările funcţiilor rinichilor, iar extractele din Populus nigra inhibă proliferarea canceroasă.

Extern, preparatele pe bază de muguri se recomandă în răni uşoare, pentru efectul cicatrizant, în hemoroizi, degerături şi arsuri provocate de soare. Se recomandă şi sub formă de gargară în laringite.

Silvoterapia include Plopul printre arborii capabili să absoarbă din organismul uman energiile negative, din acest motiv fiind indicat în stările psihice tensionate.

Intern se administrează sub formă de infuzie sau decoct, o lingură de muguri la o cană de apă; se beau 2-3 căni pe zi, în special în afecţiunile reumatismale.

Extern,este folosit pentru leziuni ale pielii, degerături sau în loţiuni capilare, dar şi dureri musculare, artrita etc,  produsele farmaceutice conţinând 20-30 % extract de muguri. Puşi în apă caldă, mugurii trebuie recoltaţi primăvara, înainte de a se deschide, şi puşi la uscat. Se utilizează, pentru aceleaşi actiuni, şi coaja recoltată de pe ramurile laterale şi pusă la uscat. In tratarea afecţiunilor dermatice s-au constatat cele mai diversificate efecte, mai ales in leziunile cutanate, răni dureroase, ulceraţii atone, ulcere varicoase, arsuri, degerături, acnee, herpes, bube dulci, eczeme, micoze, foliculită, hemoroizi, fisuri anale şi cancer de piele. Se aplică comprese cu tinctură de muguri care favorizează cicatrizarea şi vindecarea rapidă. După comprese se lasă zona in aer liber pentru a se zvânta, iar apoi se aplică un unguent din muguri pentru refacerea tegumentelor.

Tratamentele sunt recomandate şi in candidoze bucale şi vulvo-vaginale, in febre eruptive, crampe şi dureri musculare (la sportivi), tuberculoză cutanată şi crăpături de piele (buze, sfârcuri mamare, mâini şi călcâie).

 

                                                                        Dr. Ing Iuliana Barbu

Fitoterapeut

FarmaciaNaturii

Erou Gh Rusu nr.4 (spate casa de cultura)

Energiei 32

www.farmacianaturii.ro

0234/537346

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>